Husmortricks

Praktiske tips til din hverdag

Hvad er skimmelsvamp og hvordan fjernes det?

25/08/2016 Fanny 0 Comments

Få bugt med skimmelsvampen nu og undgå at blive syg af den i fremtiden. Ved at fjerne skimmelsvampen så hurtigt som muligt, fjerner man også risikoen forbundet med at leve med den indenfor.

Hvad er skimmelsvamp?

Ifølge en undersøgelse fra Statens Serum Institut opholder danskerne sig indendørs i 80-90% af tiden. Det betyder også at vi er udsatte for ændringer i boligen. En ubehagelig sag er skimmelsvampen, som man kender som den mørke og ulækre svamp der findes i områder der er udsatte for fugt samt våde miljøer. Det er en helbredsmæssig grim ting at få ind for dørene, da den kan give irritation i øjne, næse og øvre luftveje, men også længerevarende sygdomme, såsom astma og allergi. Mykotoksiner er svampesporer som man kan komme til at indånde og de kan give anledning til irritation, men i sig selv giver de ikke sygdom. De er dog stadig meget ubehagelige og forekommer ofte, da de let spredes. Udklip

Hvordan opstår skimmelsvamp?

I efterårsmånederne, samt begyndelsen af foråret, er skimmelsvampen særligt at finde inde i boligerne, på grund af regn og sne. Det er derfor vigtigt at man dagligt lufter ud også selvom der er sne og det er koldt udenfor. Så fjerner man de gunstige forhold, som skimmelsvampen elsker at trives i. Der er en række grunde til at skimmelsvamp kan opstå.  

Den første og mest almindelige grund er kondens. Når ruder og spejle dugger, er det fordi at varme og fugtigt luft mødes, det vil sige når varme møder en kold overflade. Det gør at luften nedkøles og der dannes et kondenslag. Her er vindueskarme, vinduesrammer, fuger i fliser og ydermure et ideelt levested for skimmelsvampen. Kondensen kommer ofte fra bad, madlavning, tøjvask og vasketøj der hænger til tørre indenfor. Andre grunde til at skimmelsvamp forekommer kan være på grund af grundfugt der kommer fra jorden, men det er mest ved gamle konstruktioner. Udover utætheder fra vandrør, det vil sige vandskader der kan stå og sive ind i en væg, på et loft eller i en kælder. Det kan skyldes små sprækker og revner der ikke er blevet ordentligt tilset.

Hvordan fjerner man skimmelsvamp?

Der findes en lang række forskellige måder hvorpå man kan fjerne skimmelsvamp, men sagen er den er hvis den først er spredt på et stort stykke, er den umulig selv at fjerne, så skal man have en professionel person ud at fjerne den. Det tager både lang tid og er meget dyrt. Desuden kommer det med i en mulig tilsynsrapport hvis det er en ejer eller andelsbolig. Det første man gør at finde ud af hvordan skimmelsvampen er kommet. Er det på grund af konstruktionsfejl i selve bygningen eller den noget mildere, kondens af daglig husholdning. Uanset hvordan skimmelsvampen er opstået, er det vigtigt at få ordnet bygningen hvis det er her fejlen er, eller begynde at lufte meget mere ud, ved rengøring, madlavning m.m.

Hvad skal jeg være opmærksom på med skimmelsvamp?

Der kan også forekomme skimmel i skjulte områder hvor man ikke så let kan komme til, det kan være i isoleringen der er befængt med skimmel. Brug derfor et firma med speciale i den slags til dette. Mange bruger midler som Rodalon til at fjerne skimmelsvamp, da det er et svampedræbende desinfektionsmiddel. Det er en meget effektiv og hurtig metode som kan påføres ved enten sprayflaske, der allerede er i en brugsopløsning eller ved at fortynde Rodalon i en spand med vand. Husk altid at bruge vejledningen bag på flasken så man er sikker på at opnå rette dosis. På overflader i badeværelser, er det gerne mere tilgængeligt og man kan med fordel bruge Rodalon til dette, hvis skimmelsvampen er på overfladisk niveau. Hvis fugerne er sorte, kan man prøve med en lille børste med rodalon at få dem rene, men skimmelsvampen misfarver også til tider, så nogen gange er det nødvendigt at lægge nogle nye fuger i stedet. Større opgaver anbefales det at bruge et skadefirma.

De 5 hurtige trin

  • Luft ud dagligt, især efter madlavning og badning
  • Stands spredningen og find årsagen
  • Brug et svampedræbende middel beregnet til skimmelsvamp, f.eks. Rodalon
  • Større inficerede områder er en sag for specialister
  • Ophold dig ikke i længere tid i rum hvor skimmelsvampen gror, f.eks. soveværelset

Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *