Husmortricks

Praktiske tips til din hverdag

Bananfluer – Hvordan slipper jeg af med dem?

30/09/2016 Fanny 0 Comments

Når sommeren er ved at have lagt sig og efteråret nærmere sig, så kommer bananfluerne stille og roligt frem. De søger ind mod varmen og er tiltrukket af duften af fx. vin og frugt. De er der pludselig og kan være ret irriterende fordi de svær omkring ansigtet og kan komme ind af selv de mindste sprækker. Derfor kan det ikke gå for langsomt med at prøve at få dem fjernet eller dræbt. Man skal dog huske på at de ikke kan gøre mennesker eller dyr noget, og er harmløse selvom de er irriterende.

Hvad er en bananflue?

En bananflue er et lille flyvende insekt der er 1-2 mm lange og er brune i farven. De er ufarlige overfor mennesker, men kan være ret så irriterende. De kommer typisk frem i efteråret og søger mod søde sukkerholdige og helst gæret sager, som bananer, vin og øl. Hunnerne lægger æg i frugten, hvor der går ti dage før de er udklækket. Herefter lever larverne af gærcellerne fra lidt gammelt frugt.

Bananfluer har ekstremt god lugtesans og bliver derfor tiltrukket af de søde lugte som vi har i vores hjem. Fluerne kommer ind af vinduerne, sprækker og med hjem fra indkøbsturen og lever endda også til tider i urtepotterne af rådne blade.

Hvordan kommer jeg af med bananfluer?

Hvis du gerne vil af med fluerne, kan man få dem væk med insektspray, men da det ikke er så sund en løsning for ens eget helbred, kan man lave såkaldte bananfluefælder.

Det kan du gøre på én af disse følgende måder. Hvert punkt er en enkelt fælde.

 

  1. Hæld eddike og et par dråber opvaskemiddel i et glas med lidt rødvin, fordi det tiltrækker fluerne, og lad derefter fluerne sætte sig. De kommer ikke op igen og vil dø efter et døgns tid. Hæld ud i toilettet eller vasken og husk at skyl glasset efter.

 

  1. Hæld ca 1 dl eddike eller æblecider i bunden af et glas. Klip et lille indgangshul i en frysepose fx. et hjørne af, sæt det med hullet i midten henover glasset. Så vil fluerne gå ned igennem til væsken og ikke kunne komme op igen da de ikke kan finde hullet de kom ned af. Stil glasset ved siden af frugtskålen hvis det er der de mest er. Efter et par dage vil de dø og du kan tømme glasset.

 

  1. Tag en  almindelig lille skål, i glas eller plast og hæld lidt rødvin i bunden, påfør husholdningsfilm henover og prik små huller i filmen – kun nok til at der komme en flue ned.Nu kan fluerne ikke komme op igen og de vil blive nede i skålen. Hæld nu når de er færdige ca. efter et døgns tid.

 

  1. Lav en blanding af mælk 50 ml, sukker, 100 g og  50 g fint peber og kog det i en gryde. Lad det størkne. Nu vil det virke som en fælde som fluerne vil sidde i og derved dø.

 

Kan man undgå de at komme igen?

Hvis man vil prøve forhindre bananfluer i at komme igen:

  • Skal man lægge frugt i køleskabet, for bananfluerne kan ikke komme derind – og hvis de gør dør de hurtigt da de ikke tåler kulde. Samtidig standser man modningsprocessen i frugten og får den derfor til at holde sig frisk i længere tid.
  • Lad der ikke stå rester af øl eller vin tilbage i flaskerne, skyl dem af og læg dem i en pose, så fluerne ikke kan komme til.
  • Fjern generelt madrester og drikke sjatter. Når det bliver koldere i vejret, vil de automatisk forsvinde med tiden, hvis de ikke har de rette leveforhold.
  • Fjern skraldeposer og luk dem godt til, gerne hurtigt ud i affaldsbeholderen udenfor
  • Husk at edderkopper spiser fluer og fanger dem i sit spind, derfor er det fint at lade edderkopper blive siddende hvor de er, så de også kan fjerne nogle af dem.

 

Det er svært at få dem fjernet helt, men hvis man bruge disse metoder og samtidig prøve at forhindre nye bananfluer i at komme igen, vil man pludselig se at de er væk for sæsonen og de vil derfor ikke længere være irriterende.

Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *