Husmortricks

Praktiske tips til din hverdag

Kalk i toilettet

27/09/2016 Fanny 0 Comments

Kalk i toilettet er en irriterende pine hver gang det skal ordnes. Det kan heldigvis gøres på effektive måder, som samtidig er til en rimelig penge. Der findes i dag mange forskellige muligheder til hvordan man fjerner kalk i toilettet, det er dog ikke alle metoder der er lige effektive. Derfor har vi lavet en hurtig guide til de mest simple løsninger til de brune render og kalkaflejringer, der sætter sig i toilettet. På den måde er man altid sikret et skinnede resultat, med minimal vedligeholdelse, når først man er kommet i bund med kalken.

Hvorfor kommer der kalk i toilettet?

Der opstår kalk i toilettet fordi det konstant er udsat for vand, både når man skyller ud og når det fyldes med vand igen. Samtidig er der jernpartikler i vandet og det giver de brune aflejringer i toilettet. Toilettet bliver benyttet flere gange dagligt, og det betyder også at der kommer mange liter vand gennem systemet. Toilettet kan derfor hurtigt samle mange års kalkaflejringer der sammen med rust og bakterier, sætter sig som brune render. De brune render ses typisk det sted hvor vandet kommer ud når der skylles og ned til bunden af toilettet. 

Hvordan kan man fjerne det?

Der findes mange metoder til at fjerne kalk, men den mest effektive metode, er ved at benytte de rigtige afkalkningmidler. Her er det godt at bruge en kalkfjerner der er beregnet til toiletbrug. De har gerne en “spids tud” der gør det lettere også at få afkalker op under porcelænkanten i selve kummen. Man kan dog også anvende en afkalker på spray. Den vil dog have svære ved at komme op under kanten på toilettet.

Afkalker og pimpsten

Det mest effektive metode er at bruge en kalkfjerner der er beregnet til toilettet, samt en pimpsten der kan skrabe kalken af uden at ridse kummen. Husk altid at brug pimpsten i våd tilstand samt brug gummihandsker til arbejdet. Hvis man kan få en pimpsten med håndtag, er dette en klar fordel.

Afkalker

  1. Brug toiletbørsten til at fjerne det værste skidt
  2. Hæld afkalker langs kanterne i selve kummen eller spray direkte på
  3. Lad det sidde i den anbefalet tid, som står bag på produktet
  4. Skyl ud i toilettet

Pimpsten

  1. Skub vandet tilbage med toiletbørsten inden du går i gang med pimpstenen
  2. Nu bruges pimpstenen (husk at gøre den våd inden)
  3. Start med at skrabbe de brune kalkaflejringer af i toppen af toiletkummen
  4. Derefter skrabes de bruner render i bunden af toilettet, indtil de forsvinder
  5. Hele toilettet skylles med et toiletskyl

I denne video kan du se hvordan man fjerne kalk og brune render i toilettet med afkalker og pimpsten.

Køb produkterne fra videoen ovenfor her

Betalt samarbejde med HUMA.dk

 

Husråd til at fjerne kalk i toilettet

Der findes mange gamle husråd til hvordan man kan rengøre sit toilet. Nogle virker, andre er knap så effektive. Om man vælger at følge husrådene nedenfor, er det en god ide at være opmærksom på at det som oftest vil være mere tidskrævende end hvis man vælger en kalkfjerner.

Cola:

Sodavand, herunder cola, har en lav pH-værdi og er derved surt. Da syre har en kalkfjernende effekt, vil cola i princippet kunne hjælpe dig med at fjerne kalk i toilettet.

Cola er dog dyrt at rengøre med, sammenlignet med koncentreret rengøringsmiddel, såsom toiletrens. Udover den høje pris, er der også den ulempe ved cola at der gennem indholdet af sukker tilføres næring til mikroorganismerne, herunder bakterier. Cola er ikke tykflydende og derved vil man få svært ved at fjerne kalken på de lodrette sider af toiletkummen. Derfor vil man være nødsaget til at fore hele kummen indvendigt med toiletpapir, hvis colaen skal hænge fast på de lodrette sider.

PH-værdien i cola vil som oftest være højere end i toiletren og kalkfjerner, hvilket betyder at kalkfjerningseffekten vil være mindre end i disse produkter. Derfor er det ikke at anbefale at man anvender cola, til rengøring af toilettet.

Eddike:

Almindelig lagereddike (5%) har en pH-værdi på ca. 3, og har en vis form for kalkfjernende effekt. Ulempen ved eddike er at det kræver en lang virketid, samtidig med at lagereddike kun kan fjerne de lette kalkbelægninger. Eddike er som med cola ikke tyktflydende og kræver derfor at man fore de lodrette flader med toiletpapir, hvis man ønsker at rengøre disse.

Det er vigtigt at være opmærksom på at den lange virketid som eddiken kræver, vil betyde at toilettet ikke kan bruges, så længe behandlingen står på. Derfor er det ikke at anbefale eddike til kalkfjerning, og slet ikke i husstande, som kun har et toilet.

Opvasketabs:

En af hovedfunktionerne i opvasketabs er at opløse kalk og magnesium i det vand, som opvaskemaskinen skal bruge. Derfor har opvasketabs også en vis form for afkalkende og rengørende effekt, hvis du vel og mærket lader den ligget i toilettet natten over. Ulempen ved opvasketabs er dog at de kun afkalker toilettet inder vandspejlet, hvorved at de lodrette flader ikke bliver rengjort med denne metode. Derfor kan det ikke anbefales at anvende opvasketabs, hvis man vil fjerne kalk på de lodrette flader i toilettet.

Klorin:

Nogle anbefaler klorin til afkalkning, men det er en skrøne. Klorin kan desinficere og blege, men ikke fjerne kalk. Derfor er klorin ikke det mest oplagte at vælge, hvis du ønsker at fjerne kalkbelægningerne i toilettet, da det udelukkende vil kun vil fjerne bakterier og eventuelle misfarvninger.

Mørke striber i toilettet opstår, når okker fra vandet og bakterier sætter sig på toilettets kalkbelægninger. Har du derfor anvendt klorin til at afblege toilettet, vil der ikke gå længe før de mørke render igen er tilbage i toilettet. Samtidig er klorin ikke tyktflydende, som gør at det ikke sådan uden videre kan anvendes på lodrette flader. Derudover er klorin skadeligt for vandmiljøet, så det er ikke at anbefale.

OBS! Du må aldrig blande klorin med WC-rens, kalkfjerner eller anden syreholdig kemi, da det kan udvikle giftige gasser.

Citronsyre

Blander man citronsyre op med vand får man en effektiv kalkfjerner, som både er lugtfri og blandt de mest miljøvenlige. Ulempen ved citronsyre er dog at du selv skal blande produktet op og at toilettet skal fores med toiletpapir, inden det kan anvendes. Så kan man overskue det, så et det et ganske udmærket afkalkningsmiddel.

Kan man forhindre kalk i toilettet?

Man kan ikke helt undgå kalk i toilettet, da det er et udsat område med vandkontakt, men i stedet kan mindske forkomsten af kalk, og derved have et toilet der altid fremstår rent og pænt.

  1. Anvend toiletbørsten mindste en gang om dagen, for at fjerne det overskydende kalk der kan sidde.
  2. Tjek at toilettet ved skyl fylder cisternen op og derved ikke står og løber. Gør det det, vil det løbende vand på grund af sit kalkindhold, hurtigere danne kalkrender i toilettet, end normalt. Det vil samtidig også være med til at give et højere vandforbrug, så det kan anbefales at man får det lavet hurtigst muligt.
  3. Rengør toilettet med almindelig WC-rens, gerne miljømærket, 1-2 gange om ugen.

 

Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *