Husmortricks

Praktiske tips til din hverdag

Vinduespudsning: Vask vinduer uden besvær

20/09/2016 Fanny 0 Comments

Vil du også gerne have skinnede vinduer?

Dine vinduer er udsatte for vind og vejr året rundt. Derfor bliver de også hurtigt beskidte og grumsede. Alle vil gerne kigge ud af rene ruder, uden at se mørke plamager m.m. Det er simpelt at vaske vinduerne hvis man har det rette udstyr og rengøringsmiddel. På den måde slipper du for en større regning til vinduespudseren, som typisk foretrækker at vaske dine vinduer talrige gange om året, med en stor samlet regning til følge.

Køb vinduespudserudstyr her

Betalt samarbejde med HUMA.dk

Hvorfor vaske sine vinduer selv?

Der findes adskillelige grunde til at det er godt at vaske sine vinduer selv. For det første kan det være ret dyrt at skulle bruge en vinduespudser. De skal naturligvis kunne leve af hvad de laver, og derfor koster det altid nogle penge hvis man skal betale sig fra det. Jo flere vinduer man har, jo dyrere bliver det.

En anden fordel ved at pudser vinduer selv, er at det kan være besværligt at få organiseret en tid med en vinduespudser. Det skal både være et tidspunkt hvor han/hun kan, og hvor man selv er hjemme. Alternativt skal man arrangere at vinduespudseren får nøglen – men det kan også være besværligt.

En fordel ved at vaske vinduer selv, er fleksibilitet. Hvis du fx. skal have gæster om lørdagen, og det dagen før har regnet og stormet, ja, så er det dine vinduer sikkert ret beskidte. Men der er det for sent at bestille en vinduespudser. Kan du det håndværk der ligger i at pudse vinduer, ja så kan du ret hurtigt få gjort dine vinduer præsentable til når gæsterne kommer.

Endeligt vælger mange at kombinere “gør det selv” med en professionel vinduespudser. Således tager de sig selv af vinduespudsningen indendørs, mens de lader vinduespudseren om den udvendige pudsning. Hermed kan vinduespudseren komme til uden for meget koordinering, foruden at han tager de mest besværlige vinduer, som tit kræver stige.

Vælg det rette udstyr og vinduessæbe

Der er mange gode måder hvorpå man kan vaske og pudse sine vinduer. Det bedste er at skaffe sig en god vinduessæbe beregnet til opgaven. Her kan vi anbefale at man køber en vinduessæbe som selv de professionelle vinduespudsere kan stå indefor. Dette er ofte mere effektivt og sikkert, end hjemmeblandede løsninger.

Endvidere er det godt at have det rigtige udstyr til at starte med. Vi anbefaler at du har dette udstyr før du starter:

Det kan godt betale sig at investere i det rette udstyr fra start af, da det vil spare en for en masse tid og besvær.

Hvis man synes det kan virke uoverskueligt at skulle finde ud af hvilket udstyr der er det rette, kan man med fordel købe en samlet vinduespudserpakke, som indeholder det vigtigste til vinduespudsningen.

indvaskervinduesskraber-25-cm-pulex

4 forskellige metoder til vinduespudsning

For at få det bedste resultat med gør-det-selv vinduespudsning kan man benytte disse 4 metoder, som giver tips til hvordan man får flotte stribefri vinduer.

Metode #1: Vask af vinduer med klassisk vinduessæbe (anbefalet)

 1. Du vil gerne have skinnende rene vinduer og derfor skal de vaskes og pudses. Det gøres nemt med en vinduessæbe, der er beregnet til opgaven.
 2. Følg doseringsforholdet på flasken (typisk 0,5 dl sæbe til 10 liter vand i spand). Vandet må gerne være lunkent, da det gør det nemmere for sæben at fjerne snavs og smuds fra vinduerne, og efterlader skinnede stribefrie ruder. Det er bedst at vaske dine vinduer når det er lettere overskyet, men tørt. Gør du det i direkte sollys, vil sæbevandet hurtigere tørre ind og du vil få sværere ved at flotte vinduer.
 3. Vask vinduerne med vinduespudserudstyr, herunder en blød svamp eller en indvasker, beregnet til vask af vinduer
 4. Brug en skraber til at fjerne det overflødige vand fra vindue
 5. Tør efter på kanterne og karmen med et viskestykke eller en tør klud

Metode #2: Vask med opvaskesæbe/sulfo

 1. Hæld 5 liter koldt vand op i en spand eller balje
 2. Bland ca. 5 ml ( 1 spsk.) opvaskemiddel i vandet
 3. Få det til at skumme let ved en hurtig omrøring
 4. Brug en indvasker eller ridsefri svamp til indsæbningen og vask
 5. Benyt skraberen til at fjerner det beskidte vand. Undgå at løfte skraberen når du fjerner vandet
 6. Tør skraberen af med jævne mellemrum, for at fjerne overskydende vand
 7. Tør efter omkring karmen og kanterne med et viskestykke eller en fnugfri klud

Ulempe: Opvaskemiddel er utrolig højkoncentreret sæbe, som gør at dit vinduesvand typisk har en høj sæbekoncentration. Evt. sæberester vil derfor typisk være meget tydelige på ruden. Sørg derfor for at være ekstra grundig med at fjerne alle “helligdage” og løbere, når du kun anvender opvaskemiddel. Da opvaskemiddel ikke er designet specifikt til at opløse snavs på vinduer, kan du godt risikere at savne den fedt- og snavsopløsende effekt, som er kendt fra egentlige vinduessæber designet til formålet.

Metode 3#: Vinduesvask med salmiakspiritus og opvaskemiddel

 1. Hæld 5 liter koldt vand i en spand eller balje
 2. Bland ca. 5 ml opvaskemiddel i vandet ( det behøver ikke at være helt nøjagtigt)
 3. Hæld ca. 2 spsk. salmiakspiritus i sæbeblandingen
 4. Rør rundt i fortyndingen
 5. Påfør blandingen med en indvasker/svamp
 6. Brug en skraber til at fjerne den overskydende beskidte vand
 7. Tør efter på karmen og kanterne med et gammelt viskestykke

Ulempe: Alt efter hvilken opvaskemiddel du anvender, kan metoden her være ret så effektiv. Nogle vælger endda at kombinere opvaskemiddel med både vand, salmiakspiritus og sprit. Koncentreret salmiakspiritus er ætsende, og kan irretere øjne og slimhinder. Endvidere er salmiakspiritus ikke godt for miljøet. Af disse årsager foretrækker vi en klassisk vinduessæbe lavet til formålet.

Metode #4: Vinduespudsning med opvaskemiddel og afspænding

 1. Fyld en spand med ca. 5 liter lunken vand
 2. Bland ca. 2 spsk. opvaskemiddel i vandet
 3. Hæld 2. spsk. afspændingsmiddel (det vi kender fra opvaskemaskiner) i vandet
 4. Sørg for at opløsningen bliver blandet godt
 5. Dyp indvaskeren i blandingen og påfør på vinduerne
 6. Vask og sæb vinduerne godt ind
 7. Brug en skraber til at fjerne det snavsede vand
 8. Tør efter med et viskestykke på karmen og kanter

Afspændingsmidlet kan være med til at bryde vandets overfladespænding, hvilket kan lette vinduespudsningen. Af denne årsag, er metoden herover en smule bedre end rengøring med udelukkende opvaskevand.

Pudsning af vinduer og spejle

Hvis du gerne vil have en hurtig pudsning af dine vinduer og spejle kan det betale sig at benytte en færdigopblandet glasrens. De findes i miljømærkede udgaver samt billige og dyre udgaver. Det kan som regel godt betale sig at købe en lidt dyrere variant, da de efterlader mindst striber og kræver færre behandlinger. Desuden kommer det an på hvor ‘nusset’ vinduer eller spejlene er.

Denne løsning er fin til en hurtig opshining, men er ikke at foretrække hvis du skal pudse mange vinduer. Ligeledes er den mere velegnet indendørs end udendørs.

Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *